Karşılıklı suçlama!

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nde yaşanan dram tüm dünyada tepkiyle karşılanırken, İsrail ve Hamas, saldırıyla ilgili birbirlerine sert suçlamalarda bulundu. İsrail kanıtların BM’ye sunulacağını duyurdu.

Karşılıklı suçlama!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, önceki gece El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyla ilgili bilanço netleşti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, hastanede 478 kişinin yaşamını yitirdiğini, 314 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin toplam sayısının ise 3 bin 478’e ulaştığı bildirildi. El Ehli Hastanesi’ndeki patlamada ölenlerin kaldırıldığı Şifa Hastanesi’nin ise yakıtının tükenmek üzere olduğu belirtiliyor. 

Hastaneye yönelik saldırı tüm dünyada büyük ses getirip tepkiyle karşılanırken, iki tarafın, yaşanan olay sonrası birbirlerine yönelik ağır suçlamaları devam ediyor. Hamas, saldırının hemen ardından İsrail’i ‘soykırım gerçekleştirmekle’ suçlarken, İsrail de hastanenin ‘İslami Cihad tarafından fırlatılan ve kısa düşen bir roketle vurulduğunu’ savunuyor. 

Ses kaydı sundular 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yaptığı açıklamalarla birlikte çeşitli kanıtları gündeme getirirken, bunlar arasında Filistinli militanlara ait olduğunu iddia edilen bir ses kaydı da yer aldı. Ses kaydında konuşan iki kişiden biri roketin İslami Cihad tarafından mezarlık bölgesinden ateşlendiğini ve yanlışlıkla düştüğünü belirtirken, diğeri de bu duruma tepki gösteriyor. Sunulan diğer kanıtlar arasında İsrail’in roketlere dair radar kayıtları, Gazze’den atılan ve kent içine düşen diğer roketlerin listesi, bazı uydu görüntüleri bulunuyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise İsrail’in BM Güvenlik Konseyi toplantısında kanıtları sunacağını açıkladı. 

İslami Cihad reddetti 

Hamas ise İsrail’in açıklamalarına sert tepki gösterirken, Siyasi İşler Sorumlusu İsmail Haniye de saldırıdan ABD’yi sorumlu tuttu. Haniye, Filistinlileri dışarı çıkarak işgalcilere karşı gelmeye, Arapları ve Müslümanları ise İsrail’e karşı protesto düzenlemeye çağırdı. Gazze’nin ikinci büyük örgütü olan İslami Cihad da, başarısız füze saldırısı iddiasını reddetti. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, 3 günlük yas ilan ederken, saldırı için ‘hastane katliamı’ ifadesini kullandı. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, saldırıyı ‘savaş suçu’ olarak nitelendirdi. 

Saldırının İsrail tarafından yapıldığı belirten bazı hesaplar ise, buna kanıt olarak bazı İsrail uçaklarında görülen M117 bombalarını gösteriyor. Eski teknolojiye sahip bu bombalarda nokta atışı yapılmasını sağlayan kumandalı yönlendirme sistemleri bulunmuyor. Bununla birlikte MK-84 tipi bombalar da çok konuşulan iddialar arasında. 

Öte yandan İsrail, dün Gazze’deki bir camiyi vurdu. Saldırının geniş çaplı yıkıma ve ölümlere yol açtığı bildirildi. İsrail güçleri ayrıca Gazze’deki Al-Quds Hastanesi’nin yakınına da hava saldırısı düzenledi. Filistin Kızılayı, hastanede yerinden edilmiş 8 binden fazla Filistinlinin bulunduğunu açıkladı. Saldırıda can ve mal kaybı bildirilmedi. 

Karşılıklı suçlama!

Biden: Diğer taraf yapmış görünüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne gerçekleştirilen saldırının gölgesinde İsrail ziyaretine başladı. Tel Aviv’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Biden, “Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan büyük üzüntü ve öfke duydum. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil diğer taraf yapmış gibi görünüyor. Ama emin olmayan birçok insan var” dedi. Dünyanın ABD’nin kimin yanında olduğunu bilmesi için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Biden, İsrail’in dünyadaki Yahudi toplumunun güvenli biçimde yaşaması için doğan bir ülke olduğunu ve ABD’nin bunu sağlayacağını ifade etti.  

Biden, “Hamas Filistin halkının tamamını temsil etmiyor ve onlara yalnızca acı çektiriyor” derken, Gazze’ye yardımların ulaştırılmasıyla ilgili İsrail hükümetine talepte bulunduğunu duyurdu. Biden, Mısır gibi ülkelerle yardımlar konusu için çalıştıklarını ifade etti. Nitekim İsrail’den yapılan açıklamalarda da, yardımların geçirilmesi için Mısır’a izin verileceği aktarıldı. Biden ayrıca Gazze ve Batı Şeria’da insani yardım için kullanılacak 100 milyon dolarlık bir paketi açıkladı. Biden, ABD’ye dönerken uçakta yaptığı açıklamada ise “Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile konuştum. Mısır, refah sınır kapısını 20 TIR’lık insani yardım için açacak” dedi. Bu arada İsrail Başbakanlık ofisi, Netanyahu’nun, Biden’ın ziyaretinin ardından Kirya askeri karargahında savaş kabinesi ile görüştüğünü açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray, Biden’ın bu akşam Washington’un Hamas’ın saldırılarına tepkisi ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden savaşı hakkında Amerikan kamuoyuna hitap edeceğini duyurdu. 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.